hydrosommelier

Hydrosommelier to specjalizacja kelnerska, dzięki której kelnerzy nabywają nowe umiejętności, kwalifikacje i wiedzę dotyczącą prawidłowego proponowania, jak i podawania wody gościom. Wykształcony w tym kierunku kelner polecając wodę będzie posługiwać się fachowymi informacjami. Nie będzie ograniczał się jedynie do pytań o rodzaj wody – gazowana, czy niegazowana. Poszerzy on ofertę pytając przy tym o preferowany region pochodzenia wody oraz poziom jej mineralizacji (woda mineralna, czy woda źródlana). Zadba również o prawidłową temperaturę podawanej wody, wiedząc iż woda zbytnio schłodzona straci swoje walory i właściwości.

Wodę gazowaną, nasyconą dwutlenkiem węgla powinniśmy przechowywać w temperaturze od 4 do 6 stopni. Natomiast wodę niegazowaną trzymamy w temperaturze 8 stopni. Oczywiście na życzenie gości, można podać wodę z lodem. Współczesna „hydroetykieta” mówi jednak, iż w takim przypadku lód powinien zostać wykonany z tej samej wody, która została podana gościom na stół. W upalne dni dopuszczalne, a nawet zalecane jest podawanie szklanej butelki wody w kubełku z lodem i wodą, podobnie jak to czyni się z butelkami białego i różowego wina.

Podając wodę hydrosommelier powinien dokonać przed gośćmi prezentacji etykiety, analogicznie jak to się odbywa przy prezentacji win przez sommelierów Następnie powinien poprosić o dotknięcie butelki wody w celu sprawdzenia temperatury. Po czym otworzyć butelkę przy stole i przelać wodę do specjalnego, dużego kieliszka. W taki sposób zawsze powinna być podawana woda gazowana, aby nie dopuścić do jej przedwczesnego wygazowania.

Wodę niegazowaną można natomiast podać gościom w specjalnej, szklanej karafce, ewentualnie eleganckim dzbanku. Warto pamiętać, iż taką wodę zawsze rozlewa gościom kelner, nawet jeśli karafka stoi na stole. Wykształcony kelner zaproponuje również odpowiedni rodzaj wody do spożywanego posiłku. Do aperitifu, czy przed posiłkiem najlepiej sprawdza się wyrazista woda o odpowiednim stopniu mineralizacji i odpowiedniej ilości magnezu w składzie, który ma właściwości pobudzające apetyt. Natomiast na koniec posiłku, do deserów i kawy poleca się spożywać wodę niskozmineralizowaną, lekko gazowaną, która wspomoże trawienie i będzie idealnym zakończeniem posiłku.